Ölstilar

UNDERJÄST ÖL


En enkel basregel för att skilja över- och underjästöl:
Över 90 procent av all öl i världen är ljust och underjäst. Den ofullständiga jäsningen ger karaktären av smörkola och en liten restsötma, som gör att pilsnern tål rikligt med humle.

BOCK
Ölen svar på portvin: vinprägel med smak av karamell. Medelstor beska med brända toner.

BAYERSKT
Gyllenröd färg, medelfylligt, viss beska och rund sötma med ton av karamell.

PILSNER
Ljust med gyllen i färgen. Smaken varierar beroende på ingredienser och jäst. Liten till medelstor sötma, liten fyllighet och en låg till medelstor beska.

LAGER
Den vanligaste köpta ölen i Sverige. Det finns många olika typer beroende på ursprung, tysk, tjeckisk, internationell, dortmunder/exportöl.

MÖRK LAGER
Ett mörkt underjäst öl. Ölen har en kraftig karamellsötma med inslag av rostat bröd och honung. Färgmalt ger en lätt bränd karaktär och ölet har en låg till medelfruktighet.

ÖVERJÄST ÖL


Jäser i rumstemperatur, med jäst som flyter upp till ytan när processen är klar.

ALE
Ett Samlingsnamn för de flesta överjästa öl. Färgen är oftast mellanmörk, kopparfärgad, men ale kan ha vilken färg som helst, beroende på maltsort.

BROWN ALE
Brun, med tydlig maltsötma, viss fyllighet och låg till medelhög beska.

PORTER
Ett mörkt och kraftigt öl med medelstor beska, riklig maltsötma och en kraftig restsötma. Smaken går mot vin, beskan är medelstor och ölet har en riklig fyllighet med inslag av dadlar, tjära och kaffe.

PALE ALE
Ett gyllene öl med en medelstor maltsötma, liten fyllighet och medelstor beska.

RED ALE
Ett rödaktigt öl med rund karamellsötma och en medelstor beska.

VETEÖL
Ofta grumlig eftersom den inte är filtrerad. Finns i många varianter, från de helt ljusa belgiska Wit-ölen till mörka tyska veteöl. Mörka veteöl har mer sötma än de ljusa. Kristallweiss är en typ av veteöl som är filtrerade samt har en mindre syrlighet än de ofiltrerade sorterna.

INDIAN PALE ALE
Kännetecknas av medelhög till hög alkoholhalt, tydlig bitterhet, maltsötma och en framträdande fyllighet.

Kommentera